22. kirjallisuuspäivä Päivölässä

Päivölän kirjallisuuspäivien tämän vuoden teemana oli vuosi 1918. Tapahtuman olivat järjestäneet Päivölän Virkistyskoti, Vihdin Kalevalaiset Naiset ja Vihdin Kirjasto. Esityksiä oli tullut seuraamaan yli 70 osallistujaa.

Päivän aloitti vihtiläinen historiantutkija, valtiotieteen dosentti Eino Ketola. Ketola on tutkinut Suomen itsenäistymisajan poliittista historiaa. Hän on kirjoittanut myös Vihdin historian 1918-1965 ajalta. Ketolan otsikkona oli ”Suomen sisällissota rakentui palapeleistä”. Ketola painotti 1900-luvun Venäjän vallankumouksen, suurlakon, manifestien ja ensimmäisen maailmansodan vaikutuksia Suomen vuosien 1917 ja 1918 tapahtumiin.

Kirjailija, tuottaja ja ohjaaja Heidi Köngäs kertoi uusimman romaaninsa, Sandra, kirjoitusprosessista ja taustoista. Romaani käsittelee kolmen, eri aikakausina eläneen, naisen kokemuksia sisällissodasta.

Tamperelainen kirjailija Anneli Kanto kertoo romaanissaan Kannon oman isoisän kokemuksia Ilmajoen valkokaartin sotaretkestä. Anneli Kanto esitti romaaninsa käänteitä hersyvällä huumorilla ja aidolla pohjalaisella murteella.

Kirjallisuus- ja mediakriitikko Venla Hiidensalon aiheena oli sisällissotaan liittyvät sukutarinat ja niiden vaikutus kirjailijaan.

Päivän päätteeksi vihtiläinen Sananjalka-taiteilijaryhmä esitti syvälle tunteisiin koskettavan laulu- ja runosikermän.

Päivölän perinteikäs miljöö tarjosi hienon ympäristön tapahtumalle ja tarjoilut olivat herkullisia.